MusicPlayer als Squeezebox Client

Logitech Media Server (of ‘Squeezebox Server’ zoals het voorheen heette) is een streaming server applicatie voor Logitech Squeezebox apparatuur en/of software. We zeggen bewust ‘en/of software‘ want je kunt de MusicPlayer door middel van een applicatie gebruiken als squeezebox device om muziek mee af te spelen. Squeezebox apparatuur is in te zetten in je huis en je kunt elke MusicPlayer bedienen vanaf één centrale remote control, bv. een iPad.

Logitech Media Server

Via de website van Logitech kan de software gedownload worden voor diverse platforms. Ook voor NAS systemen en overigen. Dus zelfs met een Raspberry PI is een LMS server te maken.

Ik heb gekozen voor de Windows versie en geïnstalleerd op mijn Windows Home Server, hier staan ook alle mediabestanden op dus de muziekbibliotheek voor LMS kan lokaal gevuld worden. Er wordt een poort op de server opengezet (TCP port 9000) en je kunt vervolgens met een webbrowser de server bedienen. Een applicatie staat op de system-tray en de config wordt gebruikt om o.a. aan te geven waar de mediabestanden zich bevinden en om LMS als een service uit te voeren zodat je niet ingelogd hoeft te blijven.

De planning is om hoofdzakelijk de MusicPlayer in de huiskamer (genaamd ‘Huiskamer‘) te gebruiken als client om de muziek af te spelen. Als tweede speler gebruik ik een MusicPlayer die in de keuken staat, deze heet ‘Keuken‘, en tenslotte ga ik een 3e MusicPlayer genaamd ‘MusicPlayerAMP‘ in de studeerkamer gebruiken.

Squeezebox geeft de mogelijkheid om meerdere clients in een groep te plaatsen en synchroon de muziek af te spelen als multiroom-functie. De Huiskamer en de Keuken ga ik in een groep zetten en laat de muziek dan synchroon afspelen op beide spelers. De bediening hiervoor gaat, zoals gezegd, via de app SqueezePad op de iPad waarbij de iPad zelf ook als client ingesteld kan worden.

MusicPlayer Client

Via de Web-interface van de MusicPlayer is er de menu-optie Plugins en daar vinden we de “SqueezeLite Player” en die installeren we met de Install-button.

Dit doen we dan op de Musicplayers ‘Huiskamer’, ‘Keuken’ en ‘MusicPlayerAMP’.

Als we nu de app SqueezePad opstarten zien de de devices staan en die kunnen we dus aanstren, onafhankelijk of als groep.
squeezeclient

Er zijn voor Logitech Media Server diverse toepassingen te gebruiken, bijvoorbeeld Spotify, Deezer of Tidal. Met een account bij deze streaming diensten kun je de muziek laten streamen naar de MusicPlayer door de toepassing te kiezen en de muziek van je keuze te laten spelen. Ook radiostations zijn te kiezen via de applicatie en daarin is een ruime keus waarbij je je favoriete zenders in de favorietenlijst kunt zetten.