MusicPlayer als Roon device

Mocht je in het bezit zijn van een Roon Server en de MusicPlayer willen gebruiken als Roon Zone en dan ook de muziek-hardware gebruiken om lossless muziek af te spelen dan kun je dit vrij eenvoudig doen door Roon Bridge te installeren.

RoonLabsTM heeft software voor meerdere platforms om de ‘controle’ te hebben over je muziekbibliotheek en via de metadata van de muziek wordt de interface van Roon gevuld met allerlei informatie over de muziektrack. Van artiest tot componist, genre, jaar van uitgifte, etc.. Hiervan worden dan hyperlinks gemaakt en zo kun je je muziekervaring verrijken door deze links te volgen. Roon is wat dat betreft de meest veelzijdige muziek-software die wij kennen.

Standaard kan Roon de MusicPlayer al benaderen via Airplay maar dan is de maximaal haalbare kwaliteit 16 bits bij 48kHz. Wil je optimaal gebruik kunnen maken van de aanwezige hardware in de MusicPlayer dan moet daarvoor Roon Bridge geïnstalleerd worden.

Voor toegang tot de Linux shell van de MusicPlayer is het noodzakelijk om de SSH optie aan te zetten. Lees hier hoe dat moet…

Start nu een ssh-client (putty of terminal) en login op de MusicPlayer. Standaard is de gebruikersnaam ‘volumio‘ en ook het wachtwoord is ‘volumio‘.

Eerst installeren we een uitpak-programma:

$ sudo apt-get install -y bzip2

Hierna kunnen we met een aantal commando’s de Roon Bridge installeren voor de MusicPlayer 2.x:

$ curl -O http://download.roonlabs.com/builds/roonbridge-installer-linuxarmv7hf.sh
$ chmod +x roonbridge-installer-linuxarmv7hf.sh
$ sudo ./roonbridge-installer-linuxarmv7hf.sh

Voor de MusicPlayer 3.x geef je de  volgende commando’s:

$ curl -O http://download.roonlabs.com/builds/roonbridge-installer-linuxarmv8hf.sh
$ chmod +x roonbridge-installer-linuxarmv8hf.sh
$ sudo ./roonbridge-installer-linuxarmv8hf.sh

De installatie wijst voor zich, antwoord met Y(es) om de installatie uit te voeren en dat is in feite alles wat je hoeft te doen.

By the way, uninstall gaat met:

$ sudo ./roonbridge-installer-linuxarmv8hf.sh uninstall

Nu kan via de Roon Control applicatie op je tablet, smartphone, pc of mac de MusicPlayer toegevoegd worden als zone.

Er is te kiezen uit:

  1. bcm2835 ALSA
  2. bcm2835 ALSA IEC958/HDMI
  3. snd_rpi_hifiberry_dacplus

Opties 1 en 2 gebruiken we niet, we willen de DAC Plus gebruiken en na ‘enable‘ geven we deze een naam, bv. ‘Huiskamer-DAC‘.

Hierna zal deze zone beschikbaar zijn in de Roon Zones

Een mooie optie van Roon is het ‘Signal Path‘ waarmee je kunt zien hoe de stream verwerkt wordt.

Zoals je ziet wordt er optimaal gebruik gemaakt van de MusicPlayer hardware. Het FLAC-bestand dat bestaat uit 5.1-channels wordt via ‘Remix Channels‘ omgezet naar 2.0 (stereo) en om dat zo goed mogelijk te doen is de stream eerst met behulp van de ‘Bit Depth Conversion‘ omgezet naar 64bit waar het later aangepast wordt naar de mogelijkheden van de MusicPlayer.

Meer informatie over Roon en de mogelijkheden vind je op hun website: RoonLabsTM

Secured By miniOrange