• Hoogwaardige DAC voor minder dan 300 Euro?

  In feite is de DAC slechts 24,90 euro maar er moeten een aantal componenten toegevoegd worden om het bruikbaar te maken.

  HifiBerry DAC-rca

  We hebben het hier over de ‘HifiBerry DAC’ die aangesloten dient te worden op een Raspberry PI. Dit is een superklein computertje dat in eerste instantie was ontwikkeld voor educatieve doeleinden tegen een zeer laag bedrag. Deze Raspberry PI heeft inmiddels zijn weg gevonden naar de hobbyist en menigeen gebruikt het samen met Kodi als mediaspeler.

  De ingebouwde soundcard op de Raspberry PI is niet zo heel erg goed en daar heeft het Zwitserse bedrijf Modul9 iets aan gedaan. De eigenaar, Daniel Matuschek, heeft de HifiBerry serie ontwikkeld die bestaat uit:

  • HifiBerry DAC RCA
  • HifiBerry DAC Phone
  • HifiBerry DAC DIY

  De modellen geven aan welke uitgang aanwezig is en de DIY (Do It Yourself) geeft de mogelijkheid om zelf te bepalen welke connectoren je wilt gaan gebruiken. Op de RCA uitvoering kan tevens een ‘phone jack‘ gesoldeerd worden.

  Wij hebben de RCA uitvoering getest en samen met een Raspberry PI, een LCD display, een USB hard drive en een WiFi adapter in een behuizing gemonteerd.

  inside MusicPlayer

  prototype MusicPlayer

  Na de software geïnstalleerd te hebben kunnen we met een web-browser de software besturen via bijvoorbeeld een tablet. De afspeel-software is gebaseerd op ‘Volumio’ en geeft mogelijkheden om een afspeellijst te maken vanaf de lokale hard drive of vanaf een NAS of Windows Home Server via het netwerk, al dan niet draadloos. Ook kunnen Internet radiostations gekozen worden.

  MusicPlayer scherm

  De HifiBerry ondersteund formaten tot 24 bits bij 192kHz! Dat is erg goed en afhankelijk van het bronmateriaal dat afgespeeld wordt klinkt deze combinatie van componenten erg goed. We hebben het vergeleken met spelers en DAC’s van rond de 1500 euro en deze doet daar niet voor onder! Je moet een beetje technisch aangelegd zijn om dit te bouwen en te installeren, maar dan heb je wel een uitstekende muziekspeler voor minder dan 300 euro!

  Links:

  Wij organiseren een Zelfbouw MusicPlayer Workshop voor hen die zelf deze speler willen bouwen.

Comments are closed.
Secured By miniOrange